Храни, които да избягвате

Какво да изключите от менюто

Изключете цели ядки, мед и захар до по-късен етап

Важно е да запознаете бебето си с голямо разнообразие от храни по време на захранването. Има обаче някои храни, които не са подходящи, докато бебето Ви не навърши 1година, и трябва да се избягват по време на процеса захранване в тяхното развитие.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Храни, които трябва да се избягват по време на захранване1

Важно е да запознаете детето си с разнообразни храни, когато започнете да го захранвате, за да сте сигурни, че то получава всички хранителни вещества, необходими за нормалния растеж и развитие. Това също така насърчава здравословното хранене по-късно в живота.

Но има някои храни, които не са подходящи за бебета под 12 месеца и трябва да се избягват по време на процеса захранване. Те включват:

  • Краве мляко – може да се използва при приготвяне на ястия след 6-тия месец нататък, но не съдържа правилните хранителни вещества, които да заменят кърмата или млякото за кърмачета като основна напитка на бебето поне до първият им рожден ден.
  • Козе мляко – подобно на кравето мляко, тук липсва правилният баланс на хранителните вещества, за да замести кърмата или млякото за кърмачета като основна млечна напитка на Вашето бебе до 12 месеца. При условие, че е пастьоризирано, козето мляко може да се ползва използва при възраст след 6 месеца.
  • Сол- бъбреците на бебето не са достатъчно развити, за да преработват много натрий. Избягвайте да добавяте сол към храната им и обръщайте внимание на закупените в магазина храни, които могат да съдържат прекомерно количество сол.
  • Захар – прекомерната консумация може да увреди зъбите на Вашето бебе и да го насърчи да развие предпочитание към сладкото. Захарта има много малка хранителна стойност и не допринася нищо за балансираното хранене, така че е най-добре да се избягва.
  • Мед – бактериите в меда могат понякога да произвеждът токсини в червата на бебето и да причиняват детски ботулизъм. Медът също така съдържа високи нива на захар.
  • Цели ядки – тъй като представляват опасност от задавяне, цели ядки не трябва да се дават на деца под 5-годишна възраст. Стига да няма в историята на семейството анамнеза за алергия, те могат да се дават натрошени или при готвене след 6 я месеца нататък.
  • Нискомаслени храни –  бебета се нуждаят от мазнини в хранителния си режим и не трябва да им се дават нискомаслени млека, кисело мляко или нискомаслени храни за възрастни.
  • Акула или риба-меч– тези видове риби могат да съдържат опасни нива на живак, които могат да засегнат развитието на нервната система на Вашето бебе.
  • Сурови ракообразни, черупчести – имунната система на Вашето бебе е по-слабо развита от тази на възрастен, което ги прави по-податливи към хранително отравяне. Суровите миди трябва да се избягват, добре сготвени могат да се предложат на малките деца на по-късен етап.
  • Зряло плесенно меко сирене (сини сирена) или непастьоризирано сирене – тъй като имунната система Вашето бебе все още се развива, те са по-податливи на болести от бактерии в храните, отколкото възрастните. Непастьоризираните сирена и вариациите им с мека узряла плесен, като Бри или Камамбер, са добри за Вас, дори докато кърмите, но младата храносмилателна система на Вашето бебе все още не е готова за тях.
  • Чай или кафе – всяка напитка която съдържа кофеин не е подходяща за Вашето бебе, също така танините в чая може да попречат на усвояването на желязо.

  1. NHS UK. Foods to avoid giving your baby [Online]. 2013. Available at: www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/foods-to-avoid-baby.aspx [Accessed May 2014]
  2. NHS UK. Eggs [Online]. 2013. Available at: www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/eggs-nutrition.aspx [Accessed Feb 2017]
contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Imate li pitanja o prehrani?

Što nam više informacija date o sebi i svojim nedoumicama, to Vam naši stručnjaci mogu bolje pomoći. Vaši podaci su potpuno povjerljivi.

x