Храни, които да избягвате в периода на кърмене

Време за четене: 5 минути

Много жени избягват излишно доста храни по време на бременност2, така че ние създадохме този полезен наръчник, разглеждащ научните изследвания, за да покажем какви храни да избягваме по време на кърмене.

chilli pepper icon

Не е необходимо да се избягват пикантни храни по време на кърмене. Всъщност добавянето на аромати от тези храни в майчиното Ви мляко може да помогне на Вашето бебе да приеме повече вкусове, когато спре да се кърми1.

nuts icon

Не е необходимо да избягвате храни алергени, освен ако нямате алергия, смятате, че бебето е имало реакция към тях или личния лекар Ви е препоръчал да не консумирате2.

fish icon

Важно е да консумирате 2 порции мазна риба седмично, за да дадете на бебето си източник на здравословни мазнини в кърмата. Препоръчително е обаче да се придържате само към 2 порции поради нивата на живак в рибите3,4.

Приема на кои храни да избягвате при кърмене

newborn breastfeeding

Много е важно да се храните здравословно и балансирано по време на кърмене, за да сте сигурни, че предоставяте на бебето всички важни хранителни вещества, от които се нуждае. Ето защо, най-добре е да не избягвате храни без подходяща причина, тъй като това може да премахне важен хранителен източник за Вашето бебе. Ако вече спазвате здравословно балансирано хранене, не трябва да правите много промени в диетата си за кърмене. Най-често срещаните храни, които се избягват са пикантни, алергени и риба.

Пикантни храни1

  • Не е необходимо да се избягват пикантни храни по време на кърмене. Всъщност добавянето на аромати от тези храни в майчиното Ви мляко може да помогне на Вашето бебе да приеме повече вкусове, когато спре да се кърми.

Храни алергени

  • Не е необходимо да избягвате храни алергени, освен ако нямате алергия, смятате, че бебето е имало реакция към тях или личния лекар Ви е препоръчал да избягвате2.
  • Алергията към белтъка на кравето мляко (AБКМ) е по-често срещана при бебета, отколкото при възрастни и поради това причинява безпокойство на много родители. Въпреки, че в някои случаи кърменето може да причини симптоми на AБКМ, тези симптоми много по-често се срещат, когато бебето приема мляко за кърмачета или в началото на спиране на кърменето. Симптомите включват екзема, кожни обриви, диария, повръщане, подуване на устните, болки в корема. Не е необходимо да избягвате кравето мляко, докато кърмите, но ако вярвате, че бебето е имало реакция, свържете се с личния Ви лекар.

Риба

  • Важно е да консумирате 2 порции мазна риба седмично, за да дадете на бебето си източник на здравословни мазнини в кърмата. Препоръчително е обаче да се придържате само към 2 порции поради нивата на живак в рибите3,4.
  • Риба меч и акула имат високо ниво на живак и трябва да се консумират само веднъж седмично. Докато други риби – като сьомга, риба тон, скумрия, пъстърва и сардини, могат да се консумират два пъти седмично4.

НАУКАТА ЗАД

НЕОБХОДИМИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Осъществено от Nutricia

Изследванията показват, че основните мастни киселини Омега 3 и Омега 6, които се намират естествено в майчиното мляко, са наистина важни за развитието на мозъка, очите и нервната система на Вашето бебе2. Приема на храни, богати на Омега 6 и Омега 3, като сьомга, скумрия, сардини и риба тон, ще подпомогне зрителното, сетивното и когнитивното развитие на бебето Ви.

Любопитни ли сте?

Какво друго да избягвате в периода на кърмене

red wine

Има и други неща, които трябва да бъдат ограничени по време на кърмене, които не са храни, например някои лекарства, кофеин, алкохол и тютюнопушене. Ако имате въпроси относно употребата на Вашето лекарство по време на кърмене, моля свържете се с личния Ви лекар.

  1. Cooke, L., & Fildes, A. Appetite, 2011;57(3):808-811.
  2. Jeong G. et al. Korean J Pediatr. 2017;60(3):70-76
  3. European Food Safety Authority Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific opinion: DHA and ARA and visual development. EFSA Journal 2009;941:1-14.
  4. Foods to Avoid When Breastfeeding | Breastfeeding | Start4Life. (2020). Retrieved 3 January 2020, from https://www.nhs.uk/start4life/baby/breastfeeding/healthy-diet/food-and-drinks-to-avoid/
  5. Lifschitz, C., & Szajewska, H. Eur J Pediatr, 2015;174(2), 141–150.

Последна ревизия: 17 юни 2020

Прегледано от екипа на Nutricia по медицински и научни въпроси

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x