Какво количество и колко често трябва да се храни Вашето бебе

Вземете лъжичката

Ръководство за количество и честота на храненията

Може да бъде трудно да измерите колко трябва да се храни бебето Ви, особено в ранните етапи след раждането. Приблизително след втората седмица то ще се нуждае от около 150-200 мл. на килограм телесна маса на ден до шестмесечна възраст1. Ръководство за количеството и честотата на храненията е показано в нашата таблица за хранене на бебета, която можете на намерите и на всяка кутия. Обикновено на възраст от 2 седмици до 6 месеца, можете да очаквате, че рутинното хранене с шише се състои от около 5 или 6 хранения на ден.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Всяко бебе е различно и апетита му се различава значително. Таблицата по-долу предоставя обща насока за това колко често и колко трябва да храните бебето си спрямо възрастта му.

Хранителните навици на Вашето бебе може да не отговарят точно на тези указания и рядко то ще се събуди точно три часа след приключване на предишното хранене. Докато се храни добре и наддава нормално, то вероятно получава необходимото му количество храна.

Ако бебето Ви е недоносено или е с родено с ниско тегло, изискванията за хранене ще бъдат различни. Вашият неонатолог ще може да Ви даде съвет относно нуждите на Вашето бебе.

Наръчник за хранене 0–12 месеца

Вашето бебе може да се нуждае повече или по-малко от стойностите, показани в таблицата по-долу – това са само насоки и ориентировъчни мерки. Никога не оставяйте бебето си само по време на хранене.

Прибл. възрастПрибл. тегло кг Брой хранения за 24 чБрой лъжички на хранене (1 мерителна лъжичка от опаковката)Количество вода / порция мл
До 2 седмици3.5           6390               
2-4 седмици3.9           54120               
4-8 седмици4.7         55150               
8-12 седмици5.4         56180               
3-4 месеца6.2           56180               
4-5 месеца6.9           57210               
5-6 месеца7.6           57210               
7-12 месеца–               –37210               

Важно

За да сте сигурни, че млякото на Вашето бебе е направено по правилните пропорции, винаги използвайте предоставената в опаковката мерителна лъжичка. Моля, обърнете внимание, че цветът на лъжичката може да е различен в лазличните опаковки.

На колко време се храни

Храненията трябва да се определят от момента, в който започват. В началото, храненето може да отнеме един час и бебето Ви ще се нуждаят от около 6 хранения на ден. След като бебето Ви стане по-активно при хранене, вероятно ще стане и по-бързо.

За да проверите времето между храненията, започнете от началото на едно хранене до началото на следващото. Например, ако започнете да храните бебето си в 11 ч. сутринта, вероятно бихте очаквали отново да огладнее около 14:00 ч.

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x