Седем причини наистина да цените първото си гушкане

Допир с кожата

Невероятното въздействие на близкия контакт

Този свят е странно и различно място за Вашето новородено бебе.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Като току-що родила майка, поемането на бебето за първи път може да бъде невероятно изживяване, тъй като се наслаждавате на усещането от новия живот. Но поставянето на новородено бебе върху голата кожа на майката е техника, известна като контакт „кожа в кожа“ и е много повече от това да дадете на детето си първото гушкане. Контактът „кожа в кожа“ може да създаде забележителни ползи за здравето на бебето, но също и на майката. 1-5

Осигуряване на комфорт и стабилност на новороденото

Не е изненада, че раждането и новата среда, в която се появява Вашето бебе, са стресиращи. Доказателствата обаче сочат, че контактът „кожа в кожа“ между майка и нейното новородено може да промени този първоначален период на несигурност за бебето и да го превърне в изключително успокояващо преживяване. 1

Контактът „кожа в кожа“ помага да поддържате бебето си топло (новородените бебета имат ограничен капацитет да регулират собствената си телесна температура; контактът „кожа в кожа“ може да осигури това по естествен начин и да помогне на бебето да поддържа здравословна температура); и позволява на бебето да чуе утешителния звук на сърцето Ви, който ще разпознае от времето прекарано в корема Ви. Топлината и звукът на Вашето сърце ще му помогнат да се чувства комфортно в своя странен нов свят и да се адаптира към новата си среда. В допълнение, контактът „кожа в кожа“ подпомага физическата стабилност на Вашето дете. Този контакт може да повиши нивата на глюкозата (намаляване на хипогликемията или ниската кръвна захар) и помага за регулиране на честотата на дишане и кръвното налягане2 на бебето.

baby on shoulder

Контактът „кожа в кожа“ подпомага защитата срещу инфекции, тъй като имунната система на бебето реагира на бактериите на кожата на майката.3

Намаляване на болката и стреса

Чувството за удобство също помага за намаляване на нивата на стрес. Във всяка ситуация, в която бебето се чувства стресирано, контактът с кожата може да го отпусне толкова значително, че нивата на кортизол (хормоните на стреса) да бъдат намалени. 1 Това е особено важно в първите 2-3 часа след раждането, за които е доказано, че са чувствителен период за проява и контрол на стреса. 1 Този успокояващ ефект може също да помогне за намаляване или облекчаване на болката в ситуации, когато Вашето бебе може да почувства дискомфорт като например при трудно раждане.

Подпомагане на здравето и имунитета на Вашето бебе

Ранният контакт „кожа в кожа“ е важен за развитието на микробиотата на бебето   ̶ трилионите бактерии и организми, които ние приютяваме в нашата кожа и в нашите дихателни и стомашно-чревни пътища. Микробиотата на детето започва да се развива в матката на майка му и все повече доказателства подкрепят важността да се защити прехвърлянето и поддържането на нормалната микробиота от бременна майка към нейното бебе. По време и непосредствено след раждането бактериите се прехвърлят в тялото на бебето, а развитието на чревната система до голяма степен е резултат от влиянието на микробите от околната среда.4 Контактът „кожа в кожа“ насърчава ранната защита срещу инфекция, тъй като имунната система на бебето реагира на бактериите по кожата на майката. 3 Нарушената микробиота е свързана с широк спектър от медицински състояния, включително алергии и астма. 4

mother and baby sleeping

Да държите бебето върху Вашата кожа помага да се подпомогне развитието на мозъка чрез увеличаване на основните невронни пътища, активиране на областите на мозъка, които отговарят за емоционалното развитие и формирането на паметта.

Майчина привързаност

Хормоните, за които е известно, че влияят на поведението на привързаност, се увеличават при контакт „кожа в кожа“. Един такъв хормон е окситоцинът, наричан още любовен хормон. Той е естествен хормон, който създава усещане за релаксация и благополучие. Чувствата, генерирани, когато този конкретен хормон се освобождава в мозъка, водят до увеличаване на релаксацията, привличане към другия, разпознаването на лицето и поведението на майката, всички от които насърчават по-силна привързаност, което е полезно както за майката, така и за бебето.

Кърменето и притока на мляко

Невероятно е, че бебетата се раждат с вродените умения и мотивация за кърмене и са в състояние да пълзят спонтанно, да търсят гърдата и да се прикрепват без чужда помощ, когато са поставени „кожа в кожа“.2  С такъв контакт майката и бебето обменят сензорна информация, която стимулира и предизвиква широк спектър от реакции на бебето, като например слюноотделяне, сукане, ровичкане, пълзене и успешно стигане до гърдата. Също така помага и фактът, че бебетата разпознават миризмата на коластра още от раждането. Околоплодната течност има миризма, подобна на коластрата, така че бебето е привлечено от гърдата от познатата вече миризма.

Доказано е, че майките, които започват контакт „кожа в кожа“ веднага след раждането и продължават по време на престоя в болница, са увеличили скоростта и продължителността на кърменето. 1

Развитие на мозъка и навици за сън при новороденото

Както се очаква, мозъкът на новородено бебе не е напълно развит; той е една четвърт от размера, който ще достигне в зряла възраст. Допирането на бебето до кожата на майката помага за развитието на мозъка чрез увеличаване на важни нервни връзки, активиране на области на мозъка, които са свързани с емоционалното развитие и формирането на памет.2 Галенето и внимателното говорене на бебето, докато сте в контакт „кожа в кожа“, също ще подпомогне този процес.

Установяване на навици за сън на новороденото

Въпреки че повечето майки ще помислят, че новородените им бебета никога не спят, всъщност през първите няколко седмици от живота бебетата прекарват по-голямата част от живота си в сън. Те просто не спят непременно в точното време (т.е. когато Вие спите!). Сънят е от съществено значение за развитието и растежа на мозъка при бебетата, а контактът „кожа в кожа“ се смята за полезен за подобряване на цикъла на бебешкия сън. 5

Изследванията показват, че бебетата, които имат контакт „кожа в кожа“, прекарват повече време в спокоен сън, който е по-дълъг и по-малко обезпокоен, това помага за подобряване на навиците за сън. 1

Заключение:

Вашата топла кожа може да е първото нещо, което бебето Ви усеща веднага след раждането. Разбира се, гушкането с майката е прекрасен начин бебето да бъде добре посрещнато на този свят, но контактът „кожа в кожа“ е много повече и може да бъде най-добрият начин за Вашето бебе да се адаптира към живота извън утробата. Майките могат да продължат да осигуряват контакт „кожа в кожа“ с бебето си през целия период на новороденото.

Написано от: Доц. д-р Сю Батърсби (Sue Battersby)

Д-р Сюзън Батърсби има опит като медицинска сестра и акушер. Била е преподавател в Шефилдския университет, а сега е независим лектор / изследовател. Има докторантура по Хранене на кърмачета и е изследвала както кърменето, така и храненето с мляко за кърмачета. Тя е писала обстойно и по двата казуса, обхващайки редица теми. Част е и от редица важни групи, които разглеждат темите за хранене на кърмачета, включително и към тематичната консултативна група за подкрепа при кърменето на NICE. Дълги години е работила и като доброволен съветник по кърменето.

  1. Ludington-Hoe SM. Skin-to-skin contact: a comforting place with comfort food. MCN Am J Matern Child Nurs 2015;40(6):359–66.
  2. Phillips R. Uninterrupted skin-to-skin contact immediately after birth. Newborn Infant Nurs Rev 2013;13(2):67–72.
  3. Finigan V, Davies S. Women’s lived experience of skin-to-skin contact with their baby immediately after birth. Royal College of Midwives: Evidence Based Medicine, 2009. Available at https://www.rcm.org.uk/learning-and-career/learning-and-research/ebm-articles/%E2%80%98i-just-wanted-to-love-hold-him-forever%E2%80%99 (Accessed March 2016).
  4. Shamir R et al. Gut health in early life: significance of the gut microbiota and nutrition for development and future health. Essential Knowledge Briefing, Wiley, Chichester (2015).
  5. Allen KA. Promoting and protecting infant sleep. Adv Neonatal Care. 2012 Oct; 12(5): 288–291.

Последно прегледано: 30-и юни 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x