Baby-3-months

Бебе на 3 месеца

Важни моменти през 3-ия месец

Вашето бебе на 3 месеца може да изглежда много по-съсредоточено и способно да изразява себе си. Насърчавайте непрестанно Вашето бебе, за да могат тялото и умът му да продължават да се учат. Заякналите му мускули позволяват по-лесно да сграбчва предмети и скоро ще се ориентирате кога е развълнувано по гукането и размахването с ръце.

Хранене на бебе на 3 месеца

Бебето ви расте, а с него и апетитът му. Важно е да прецените правилно, нарастналият апетитпрез този пореден скок в растежа, не е знак, че Вашето бебето е готово за захранване. Бебето ви няма да бъде напълно готово, докато не навърши поне 4 месеца - храносмилателната система на кърмачетата не е достатъчно развита, за да смила дори пасирана твърда храна. Повечето бебета не са готови да бъдат захранвани до около 6 месеца. Дотогава единственият източник на хранителни вещества на Вашето бебе трябва да бъде кърмата (или мляко за кърмачета, ако кърменето не е възможно).

Възможно е променящият се апетит на Вашето бебе да се окаже труден за задоволяване и много майки често се притесняват, че бебето им не приема достатъчно мляко, или че остава все още гладно след хранене. Няма определено количество, което да се счита за "достатъчно". Просто наблюдавайте и се „вслушайте“ в бебето си – гладните бебета обикновено плачат за храна по-често и пресушават шишето дори, когато сте увеличили количеството мляко. Ако кърмите и се притеснявате, опитайте се да кърмите по-често Вашето бебе. Притискането на Вашето бебе близо до вас също може да помогне, тъй като ще му даде възможност да се приближи до гърдите ви, веднага щом се почувства гладно. Ако се тревожите за количеството мляко, което получава Вашето бебе, прочетете нашата статия Бебето ви още ли е гладно?

Бебето повдига главата си

Към този момент тялото на бебето ви се е разгънало напълно и гръбнакът е издължен и прав. Бебето Ви вече може да повдига главата си в една линия с тялото си и скоро ще може да използва ръцете и краката си, за да се подпира. Ръцете му ще продължават да бъдат неизчерпаем източник на удивление и то може да се опитва да се протяга и да посяга към предмети, въпреки че все още не може да упражни необходимия контрол, за да ги хване.

Общуване

Скоро Вашето бебе може да започне да експериментира със звуци, започвайки с буквите П, Б и М, които се изговарят лесно с устните. Точно заради това, често първите думи, изричани от бебетата, са "мама" и "папа".

Развиващите се сетива на бебето

Въпреки че силните шумове могат да стреснат бебето Ви или да го разплачат, познатият Ви глас би трябвало бързо да го успокоява. Любопитството на Вашето бебе е безгранично, то се интересува живо от това, което става около него, и използва все повече сетива, за да изследва своя свят. Допирът дава на бебето ви три необходими неща: чувство за безопасност и сигурност, участие в заобикалящия го свят и канал, чрез който Вие и Вашето бебе можете да общувате.

Начини да стимулирате ума и тялото на вашето бебе

Поставете движеща се или музикална въртележка над креватчето на Вашето бебе, на ниво извън досега му с цел безопасност. Това ще спомогне за заякване на мускулите на бебето, когато се протяга нагоре. Ярките цветове, дрънкалките и играчките за количка също ще забавляват Вашето бебе, а в същото време са чудесни за подпомагане на координирането ръце-очи.

Развитие на бебето

Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам