Establishing-a-good-weaning-routine

Формиране на здравословен модел на захранване

Бебешка храна за нарастващите нужди на вашето бебе

С растежа на вашето бебе хранителните му потребности се променят. Една от главните промени настъпва на около 6-месечна възраст, когато повечето бебета се нуждаят от повече хранителни вещества, отколкото може да се осигури при изцяло млечно хранене. Важно е захранването да не бъде отлагано, защото запасите от важни хранителни вещества, като например желязо, натрупани преди раждането се изчерпват. При правилно, балансирано и разнообразно хранене с богати на витамини и минерали бебешки храни, между които плодове и зеленчуци, се гарантира здравословното развитие на вашето бебе.

Създаване на режим на захранване

Създаването на хранителен режим в установени часове на деня ще помогне на вашето бебе да свикне спроменения начин на хранене. Главното е да правите нещата постепенно. Опитайте, като започвате заместите най-напред едно млечно хранене с на захранваща храна дневно, например закуската.След това преминете към две или три дневно. Ще забележите, че колкото повече захранващи храни приема вашето бебе, толкова от по-малко кърма и/или мляко за кърмачета ще се нуждае. Все пак млякото все още е жизненоважна част от храненето на вашето бебе. Кърмата и/или млякото за кърмачета ще останат главен източник на витамини, минерали, мазнини и други хранителни вещества за бебето за последващ ия период , най-малко до 12-месечна възраст. В същото време ще са гаранция, че бебето ви получава всички ценни съставки, които от които се нуждае. Вижте нашия раздел за въвеждане на нови храни за бебето, за да разберете как да установите режима на хранене при захранване.

Балансирано хранене при бебетата

Балансираното хранене при възрастните обикновено е с по-малко мазнини и повече хранителни влакнини, но бебетата се нуждаят от съвсем различна храна, сравнително по-богата на мазнини и относително бедна на хранителни влакнини. Въпреки че последните са полезни от хранителна гледна точка, по-голямото количество от тях може да засити твърде много бебето, за да приема други храни, които осигуряват енергия и разнообразни хранителни вещества, необходими на този етап от растежа му. Бебешкото стомахче е около десет пъти по-малък от този на възрастните и не може да се справя с големи порции наведнъж. Обяснимо е защо бебето ви има нужда да яде по-често от вас. И понеже то няма да приема много храна наведнъж, е важно всяка лъжичка да е с висока хранителна стойност и с подходящ баланс на хранителни вещества.

Разнообразието в хранителния режим на бебето

Важно е при всяко хранене да предлагате на своето бебе разнообразни храни. Различните храни осигуряват различни хранителни вещества, така че ако се погрижите бебето ви да яде разнообразна храна, това ще му осигури едно балансирано хранене, подпомагащо за здравословен растеж и развитие.

Особено важно е да въвеждате разнообразни храни и вкусове през първата година от захранването, тъй като това е времето, когато се формират хранителните предпочитания на бебето. На възраст от 2 до 8 тези предпочитания остават относително постоянни.

Ако бебето ви не одобрява някоя храна, имайте предвид, че понякога принципно бебетата се налага да опитат дадена храна до 15 пъти, преди да я харесат. Насърчаването на вашето бебе да консумира различни храни през тези ранни етапи ще е основа за изграждане на до здравословен модел с разнообразно храненепо-късно в живота.
Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам