Preparing-for-birth

Подготовка за раждане

Изберете кой да ви придружава при раждането

Съвсем нормално е да се притеснявате за раждането, но ако има някой до вас, на когото разчитате за подкрепа, това значително би облекчило неприятните преживявания. Добре е предварително да обмислите кой би бил най-подходящият партньор за родилното - някой, който да ви дава сигурност и кураж.

Как можете да се подготвите за раждането

Нормално раждане? Раждане във вода? Раждане в болница? Сега е моментът да помислите за вашата подготовка за раждане. Независимо от начина на раждане, който обмисляте, е хубаво писмено да си подготвите план за раждането. Хубаво е да проучите и да обсъдите подробно възможните варианти с този, който ще ви придружава в родилното и със здравния специалист, за да сте по-добре подготвена, когато раждането започне.  Имайте предвид все пак, че събитията в последния момент може да наложат да промените предварително начертания от вас план за раждане..

Би било добре да посетите предарително болницата и родилното отделение като част от подготовката ви за раждане. Когато големият ден настъпи е добре да познавате мястото, където сте избрали да родите,.

Прегледи през периода на бременността

При нормална бременност посещенията при лекаря преди раждането могат да бъдат на всеки две седмици от 36-та седмица на бременността до самото раждането. При тези прегледи здравният специалист ще провери размера и височината на матката, за е сигурен, че бебето се развива нормално. Ще измерва кръвното ви налягане и ще изследва урината ви за наличие на захар и белтък, както за признаци на инфекция.

Когато наближи терминът, ще се проверява и какво е предлежанието на бебето. Ако бебето ви е със седалищно предлежание, например, може да ви запишат час за консултация със специалист акушер-гинеколог. Ако след 35-та седмица бебето все още е със седалищно предлежание, вариантите са цезарово сечение или манипулация, чрез която бебето да бъде обърнато. Това се нарича външна верзия на плода или „външно обръщане“. Малко вероятно е бебето само да се обърне, така че ще трябва да обсъдите предпочитанията си за раждане с вашия лекар.  В крайна сметка вашият лекар или здравен специалист, когато моментът настъпи, ще трябва да реши кой начин на раждане е най-подходящ за вашето бебе,.

Как се подготвя тялото ви за раждане

В последния етап на бременността бебето слиза надолу към таза, подготвяйки се за раждането, така че матката вече не упражнява сериозен натиск върху диафрагмата, което улеснява дишането в известна степен. Сега обаче матката упражнява по-голям натиск върху пикочния мехур и може да ви се налага да притичвате до тоалетната на всеки „две минути“.

Опитайте се да бъдете търпелива

Може да ви се стори, че последните седмици от бременността се нижат едва-едва и че никога няма да свършат. Не забравяйте, че терминът ви е ориентировъчен – твърде вероятно е раждането да настъпи 14 дни преди или след термина. На практика едва 5% от бебетата се раждат точно на датата, на която е определен терминът им.

Лекарят ви може да предложи да предизвика раждането, ако бременността продължи твърде дълго. Някои жени нямат нищо против предизвикване на раждането, докато други предпочитат да го избегнат. Уверете се, че всички са наясно с вашите предпочитания, като е добре да ги посочите  в плана ви за раждане. Ако бебето ви не се е появило до 40-та седмица, лекарят ви ще бъде уведомен и може да насрочи дата за предизвикване на раждането – обикновено точно преди достигане на 42-ра седмица от бременността,разбира се, ако бебето не се появи преди това.​

Процес на раждане

Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам