Sleep-during-pregnancy

Сън през периода на бременност

Проблеми със съня през периода на бременност

Третото тримесечие може да се окаже труден период от гледна точка на умора и сън. При бъдещите майки събуждането по няколко пъти на нощ не е необичайно, като причините не са само позиви за уриниране. Може да изпитвате болки и дискомфорт, които ви събуждат. Коремчето, което стърчи пред вас ви принуждава да промените стойката си и може да причини болки в кръста. Сухожилията ви омекват като част от подготовката за раждането и усещането може да бъде доста неприятно, особено в областта на таза.

Можете да установите, че хъркате или че ви се случва по-често от преди, тъй като лигавицата на носовия канал се подува и затруднява дишането. Консултирайте се с вашия лекар, ако установите, че хъркате много силно, тъй като това може да окаже влияние върху правилното дишане. Възможно е да се събудите от схващане в краката или от неволни движения, познати като „Синдром на неспокойните крака“. Смята се, че тези състояния се дължат на дисбаланс в микроелементите и обикновено изчезват след раждането.

Липсата на сън може да ви направи по-уязвими към настинки, болести и депресия. Така че четете по-нататък, за да разберете как да се преборите с безсънието по време на бременност.

Как да спим по време на бременност

яма метод, който на 100% да ви гарантира здрав нощен сън, дори когато не сте бременни. Съществуват обаче някои изпитани практики, които са подействали при много жени. Възползвайте се от следните полезни съвети, които ще ви помогнат да спите по-добре през бременността:
  • Спете на лявата страна. Това позволява най-добър приток на кръв към ембриона и към матката и бъбреците. Опитайте се да не спите дълго по гръб.
  • Използвайте възглавници за бременни, като ги поставяте под краката и гърба.
  • Ако ви се схващат краката, се постарайте да избягвате газираните напитки.
  • Ако не можете да заспите, недейте просто да лежите в леглото и да се насилвате да заспите. Станете и започнете да четете книга, пишете в дневника си или вземете топъл душ.
  • Ако получите схващане в краката, изпънете крака си и извийте ходилото в контрашпиц. Отпуснете се.
  • Спазвайте редовен режим на сън. Така по-лесно ще регулирате биологичния си часовник и ще привикнете да спите и да се събуждате в определени часове. През периода на бременността стандартните 7-9 часа сън може да не са ви достатъчни.
  • Ограничете приема на кофеин. В по-големи количества кофеинът оказва влияние върху съня и може да се окаже полезно да ограничите приема му през сутрешните часове или най-късно през ранния следобед. Избягвайте да се храните обилно или прием на много течности непосредствено преди лягане. Някои бременни жени вечерят съвсем малко, за да избегнат дискомфорт по време на сън.
  • Не правете натоварващи упражнения в часовете преди лягане. Насладете се на нещо разтоварващо, като топла вана или гореща напитка.

Тялото ви през периода на бременност

Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам