Folic-Acid

Фолиева киселина

Фолиева киселина

Фолиевата киселина (или фолат) е от групата на витамин В, който е важен за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, като спина бифида, и спомага за правилното развитие на гръбнака на бебето. Проучванията показват, че увеличеният прием на фолиева киселина при бременност (особено в началото) намалява риска от дефекти на невралната тръба. Фолиевата киселина подпомага още деленето на клетките и образуването на еритроцити, което я прави важна през целия период на бременността за спомагане за оптимален растеж на бебето.

Как да си набавим повече фолиева киселина

Винаги е добре да приемаме храна, богата на фолиева киселина, но дори да се храним здравословно и балансирано, ще ни бъде трудно единствено чрез храната да си набавим количеството фолиева киселина, необходимо за предотвратяване на дефекти на невралната тръба. Не всяка бременност е предварително планирана и затова се препоръчва на всички жени в детеродна възраст да взимат 400 мкг фолиева киселина на ден или най-поне от момента, в който разберете, че сте бременна до 12-ата седмица на бременността. В допълнение към хранителен режим, в който трябва да включите следните храни:

Добри източници на фолиева киселина:
  • типов или пълнозърнест хляб;
  • повечето плодове, особено портокали, грейпфрути, къпини и малини;
  • пащърнак, авокадо, броколи, брюкселско зеле и зеленолистни зеленчуци като спанак, листно цвекло и къдраво зеле;
  • варен боб, печен бял боб, нахут и леща;
  • зърнени закуски, обогатени с фолиева киселина;
  • прясно и кисело мляко
  • мая или малцов екстракт (в продукти за мазане върху хляб и в напитки)
Вижте раздела за хранене през периода на бременност,  където ще намерите информация за здравословно хранене през периода на бременносттахрани, които трябва да се избягват през периода на бременността  и важни мазнини,  от които се нуждаем през бременността.

Витамини и хранителни добавки

Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам