Vitamine K during pregnancy

Витамин К при бременност

Витамин К по време на бременност

Витамин К играе основна роля в съсирването на кръвта и е важен за развитието на костите на бебето. Липса на витамин К при бременност може да причини кървене.

Макар случаите на кървене поради липса на витамин К да са сравнително редки, последиците за бебето могат да са много сериозни. При бебетата, които не получават достатъчно витамин К през бременността, има риск организмът да забави процеси на възстановяване след  травми и наранявания, което може да доведе до сериозни усложнения скоро след раждането.

При раждането, на бебетата се поставя инжекция витамин К, за да е сигурно, че ще достатъчно от него. Препоръчително е да включите в храненето си продукти, богати на витамин К, за да се подсигурите допълнително.
Прекалено големите количества витамин К в синтетична форма могат да бъдат токсични, така че е най-добре да си го набавяте чрез здравословно хранене, а не чрез хранителни добавки.

Добри източници на витамин К

Обикновено витамин К се усвоява най-добре от сурови плодове и зеленчуци.
Следните храни са добри източници на витамин К:
  • пресни, сурови салати и зеленолистни зеленчуци, като спанак и броколи;
  • червено зеле, краставици, праз, целина, атришок, грах и боб;
  • млечни продукти, като извара и крема сирене или мляко;
  • зехтин и рапично олио;
  • нетлъсто месо (но се уверете, че е напълно сготвено)

Съвместяването на тези източници е чудесен начин да си набавите достатъчно витамин К. Опитайте нещо за хапване като стебълца целина (селъри) със сос за топене от извара, добавете краставица към сандвича с кашкавал или си сгответе зеленчукова крем супа с праз.

Витамини и хранителни добавки

Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам