Vitamins-and-supplements

Витамини при бременност

Приемане на отделни витамини за бременни

Ако приемате отделни витамини при , изредените тук са най-важните:
  • Фолиева киселина за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, като спина бифида. Препоръчително е да взимате 400 мкг фолиева киселина на ден от момента на зачеване до 12-ата седмица на бременността.
  • Витамин D е важен за растежа на костите и трябва да взимате по 10 мкг всеки ден през периода  на бременността и докато кърмите.

Как да изберем комбинирани витамини преди бременност

Има хранителни добавки, предназначени за жени, които се опитват да заченат или за такива, които вече са бременни. Важно е да изберете добавка, предназначена специално за бременни или за зачеване, тъй като тя ще ви набави правилния баланс от препоръчителни хранителни вещества, без да включва онези, които биха могли  да навредят на бебето.  В обикновените мултивитаминни комплекси е възможно   някои витамини, които трябва да се избягват, като витамин А, са са във високи количества над препоръчителните

Допълнителни витамини, които да включим

Освен фолиева киселина и витамин D хранителните добавки за бременни обикновено съдържат още витамини C, Е и някои витамини от групата B, като В6 и В12, а също така цинк, желязо, калций, йод и селен. Попитайте Вашия здравен специалист, ако не сте сигурна за някоя хранителна добавка, преди да започнете да я взимате. Ако сте вегетарианец или веган, може да се наложи да взимате добавка с витамин В12, но най-добре се консултирате с лекаря си за повече информация.

Витамини и хранителни добавки

Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам