Iron-and-vitamin-C-in-pregnancy

Желязо и витамин С при бременност

Желязо и витамин С при бременност

Желязото е основен микроелемент през периода на бременността – кръвните клетки се нуждаят от желязо, за да пренасят допълнително кислород, необходим за развиващия се мозък на бебето. Ако концентрацията на желязо в кръвта Ви е намалена под нормалните, можете да развиете анемия, при която ще се чувствате уморена, ще имате недостиг на въздух и обща отпадналост.

При първото ви посещение при лекаря преди раждане ще ви направят изследване за анемия. Ще ви бъде направен анализ на концентрацията на хемоглобин и броя червени кръвни телца. Макар да е нормално концентрацията на хемоглобин да е относително по-ниска през бременността, добавка с желязо при бременност ще ви изпишат само в случаите, когато концентрацията е действително много ниска.

При повечето бременни жени включването на определени храни в хранителния им режим (като червени меса, риба, яйца, сушени плодове, пълнозърнести закуски и хляб и особено зеленолистни зеленчуци) би трябвало да е достатъчно за постигане на необходимата концентрация на желязо в кръвта.

Добри източници на желязо:
  • нетлъсто месо (уверете се, че е напълно сготвено) и мазна риба, например сардини;
  • тъмнозелени листни зеленчуци като броколи, кресон, спанак и къдраво зеле;
  • ядки, особено кашу;
  • боб и бобови култури като нахут и леща;
  • пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, кафяв ориз и зърнени закуски, обогатени с желязо;
  • сушени плодове като кайсии, сливи и стафиди;
  • яйца.
Витамин С помага на тялото ни да усвои желязото

Независимо дали желязото се приема на таблетка или чрез консумация на пържола, то се усвоява най-добре с помощта на витамин С, така че е хубаво след богатия на желязо обяд или след хранителната добавка, да изпием чаша плодов сок или да изядем някакъв плод.
Избягвайте да пиете чай или кафе до един час след хранене, тъй като танините в тези напитки всъщност пречат на усвояването на желязо.​

Витамини и хранителни добавки

Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам