Food-safety-and-foods-to-avoid

Безопасност на храната и храни, които трябва да се избягват

Храни, които да се избягват при малкото дете

Докато някои храни се нуждаят от повече внимание при приготвяне, други е най-добре да бъдат изцяло избягвани:
  • Проверете съдържанието на сол при полуфабрикатите и се опитайте да не добавяте сол в домашно приготвяните ястия – вместо това използвайте подправки според сезона. Малките деца трябва да приемат по-малко от 2 г сол на ден –  1/3  от максимално допустимата дневна норма за възрастен.
  • Изкуствени есенции, оцветители, консерванти и подсладители също трябва да се избягват. Въпреки че е забранено да се добавят към фабрични бебешки храни, могат да се съдържат в някои храни за възрастни, например безалкохолни напитки и сокове.
  • Някои добавки се свързват с проблеми в поведението на децата, затова е препоръчително винаги да проверявате етикета със съставките.
  • Яйцата и ракообразните могат да предизвикат хранително отравяне, ако не са приготвени правилно, затова се стремете винаги да са добре сварени.

Алергия към фъстъци

Преди години майките бяха съветвани да избягват фъстъците с цел ограничаване на риска от алергия. Няма обаче сигурни доказателства, които да сочат, че консумирането или неконсумирането на фъстъци влияе на вероятността вашето дете да развие алергия. Следователно правителството преразгледа своите препоръки:

Дори в рода си да имате фамилна обремененост с алергии, кърмачките могат да ядат ядки.

Безопасно е да включвате в хранителния режим на детето си фъстъци, ако то е на възраст над 6 месеца. Ако искате да включите тези храни, направете това последователно, за да можете да наблюдавате евентуална реакция.

Ако вашето дете има алергия (напр. екзема или алергия към храни, различни от фъстъци) или ако има случаи на алергия в рода, говорете с вашия доктор, преди да дадете фъстъци за първи път.

Не забравяйте, че цели или надробени ядки трябва да се избягват до 5 годишна възраст, тъй като представляват опасност от задушаване. Смлените ядки и маслото от ядки са напълно подходящи.
Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам