Coping-with-picky-eaters

Справяне с капризния апетит на някои деца

Защо капризните малки деца са капризни

От около 12 месечна възраст децата развиват вродено отвращение от нови храни. Нарича се “неофобна реакция” и се счита за механизъм за оцеляване от нашата каменна ера, която е предотвратявала натравянето на малките деца от растения с апетитен външен вид, които те са откривали при самостоятелните си разходки без родители.

Какво да им давате в такъв случай? Отговорът е - почти всичко в рамките на разумното (без например сурови яйца или цели ядки), защото това, което е „здравословна храна“ за възрастен, не е непременно подходящо за малко дете.

С какво да храним капризното малко дете

Малките деца се нуждаят от богата на калории храна, тъй като техните коремчета са малки, а имат да растат много. Мазнината е от основно значение: диетолозите са установили, че ограничаването на мазнините до по-малко от 30% от общите калории, може да намали растежа на детето. Всъщност, единствените негативни хранителни вещества за деца под 2 годишна възраст са солта и захарта – дете на възраст 1-3 години не трябва да приема повече от 2 г сол на ден. Трябва да избягвате също да давате и много сладки, газирани напитки.

Подход за хранене при капризни малки деца

Редовно поднасяйте храните, които искате вашето дете да яде, дори първоначално то да не харесва храната. Ако е възможно, се хранете заедно с децата си. Поднасяйте храната атрактивно и по начини, които вашето дете харесва, например малки парчета хляб или сирене на квадратчета, след което оставете детето да играе с храната и да се запознае с нея. Ако вашето дете откаже да яде определена храна, я отстранете, но не предлагайте алтернатива. Повечето деца евентуално ще опитат нежеланата храна и ще развият вкуса си към нея, ако я сервирате често. Ако въпреки всички опити не успеете да се справите с ината на двегодишно дете, което настоява да яде само хляб с мармалад, не се притеснявайте. Както казва една майка: “Децата имат страхотен механизъм за оцеляване. Те няма да останат гладни.” Прочетете повече в нашата статия за злояди малки деца.
Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам