Breastfeeding-your-toddler

Кърмене на малко дете

Ползи от кърменето след първата годинка

Кърменето е не само най-добрият източник на храна за вашето дете, но помага за поддържане на тясната връзка между майката и детето. Следователно, колкото по-дълго продължава кърменето, толкова по-големи са ползите за вашето дете. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва детето да се кърми по възможност 2 години, а и по-продължително.

Кърмене след първата годинка

Много и страхотни са причините да продължите да кърмите и след първата годинка:
  • Мозъкът се развива много бързо на тази възраст на малкото дете и кърмата предоставя важни хранителни вещества за този процес.
  • Въпреки че е възможно кърмата да е по-малко отколкото в началото, конценрацията на защитни антитела се увеличава, което подпомага имунната система на вашето малко дете.
  • Продължителното кърмене подпомага развитието на челюстта и разширяването на небцето, което осигурява повече място за бъдещите зъбки.
  • Кърмата е лесноусвоима храна и не наторварва храносмилането , докато малкото дете преминава прпез етапа на захранване и „преходно хранене“.
  • Кърменето осигурява дългосрочни ползи за здравето както на майката, така и на детето.
  • То позволява на малкото дете да се чувства защитено и в безопасност,  го успокоява далеч по-добре от гушкането налюбима играчка или завиване с мекапелена.

Съвети за кърмене на малкото ви дете
  • Децата често щипят, теглят и дърпат гърдата. Затова дайте на детето специална играчка или малко бижу, което да го забавлява, докато суче.
  • Опитайте да не ограничавате или намалявате времето на кърмене, тъй като това може да предизвика излишна тревожност и желание за повече внимание.
  • Ако се притеснявате да кърмите на обществено място, обсъдете с детето алтернатива, преди да излезете навън. Например, “ядем плодове или пием от чаша, когато сме навън, а вкъщи се кърмим”.
  • Може зърната ви да се възпалят от задържана в устата на детето храна , затова не забравяйте да изплаквате устата му преди кърмене, ако имате такъв проблем.

Ако сте в месечен цикъл, притокът на кърма е възможно да е намален и вкусът - променен,  поради което детето може да се интересува по-малко от кърменето. Това обаче обикновено отминава след няколко дни.

За повече информация и полезни съвети вижте нашия раздел за кърмене.
Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам