Toddlers

Практически съвети за хранене на малко дете

Съвети за хранене на малкото дете

Колкото повече пораства детето, толкова повече то развива своя характер и търси начини за изразяване на своята индивидуалност – а това може да направи храненето много интересно!

Включването на детето в храненията и превръщането на храненето в забавление може да ви помогне да преодолеете евентуални проблеми.

Малките деца се нуждаят от режим
 • Спазвайте редовен режим на детето по отношение на часовете за хранене и закуски. Избягвайте да планирате хранене непосредствено преди сън, тъй като детето може да е прекалено уморено, за да се храни.
 • Освен 3 редовни хранения предлагайте на детето 2 или 3 малки здравословни закуски през деня. Такива могат да бъдат оризови кексчета, обикновени бисквити, малък сандвич, плодове, кисело мляко или малко парче сирене.
 • Прекалено много напитки могат да запълнят стомаха на детето и да остане малко място за храна. Дайте му вода и се опитайте да отучите детето от навика да носи със себе си шишенце с напитка.
 • Дайте на малкото дете възможност да реши кога е сито. То знае кога е сито и кога е гладно и приемането на храна през деня трябва да е равномерно.

Превърнете храненето в забавление

 • Проявете творчески дух: поднесете храната в интересна форма и размер, за да стимулирате играта. Използвайте формички, за да изрежете сандвичи с формата на звезда, сърце или животно. Макарони с формата на спирала или буквички от азбуката могат да бъдат забавни.
 • Вдъхнете на храната живот, като я подредите в чинията във формата на лице или като дадете имена на храните. Броколи и карфиол наподобяват малки дървета – наречете ги „забавна гора“. Или направете пикник на пода в къщи, с постелка и малки закуски.
 • Опитайте да не се ядосвате на бъркотията. Много вероятно е вашето дете да изяде повече, ако му позволите да се храни само. Опитайте се да му дадете малко хумус като „боя“ и един морков за „четка“, след което го оставете само да украси чинията си по време на хранене.

Накарайте детето да участва в процеса на хранене

Ако включите детето си в процеса на купуване, готвене и избиране на храната, ще му дадете възможност да изрази себе си – а това е много важно на тази възраст.
 • Магазините, пазарите и супермаркетите могат да са места за учене и откриване на нови неща; помолете детето да намира плодове и зеленчуци, които познава, след което го похвалете, ако ги назове правилно. Припомнете на детето, че хапва плода или зеленчука, които само е успяло да намери.
 • Ако е достатъчно голямо, му позволете да ви помогне в приготвянето на хранато му с детски нож например, с който да реже зеленчуците. Ако детето е прекалено малко, за да вземе участие в приготвянето на храна, оставете го да седне в столчето си наблизо, откъдето да може да наблюдава и слуша, докато му обяснявате какво правите.
 • Малките деца се радват, когато ги оставите да взимат сами решения, затова помолете детето да избере само зеленчуците, които иска да яде, или му дайте да избере от няколко напитки.
 • Оставете вашето дете да сложи украса на пицата или настъргано сирене в касерол. Подредете в чинията моркови, домати и чушки във формата на човешко лице
 • Оставете детето да ползва собствен нож и вилица. Това означава, че може да упражнява координацията си, да се чувства като възрастен и да се радва на собствената си храна.
 • Прясно изцедените сокове и плодови шейкове са идеален начин да накарате детето си да яде плодове.
Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам