Breastfeeding-your-toddler

Избухванията на малкото дете

Гневни изблици и нервност при децата

Справянето с пристъпи на гняв и инатливост е нормална част от това да си родител на малко дете. В даден момент всичко върви нормално и изведнъж детето ви избухва. Поведението на малкото дете често смущава дори най-добрите родители. Малките деца обичат нещата да стават по техния начин, но все още не са развили уменията и разбирането, което им е необходимо, за да реагират адекватно, а това може да доведе до лошо поведение.

Крещене, удряне, хапане, ритане и хвърляне на предмети са типична част от поведението на малкото дете. Съществуват различни начини да научите малкото дете как да реагира по-добре, като използвате някои от следните стратегии.

Съвети са справяне с нервност при децата:
  • Опитайте се да запазите спокойствие – Независимо колко лошо е избухването, поемете дълбоко въздух и си спомнете, че вие командвате.
  • Ако е възможно, оставете детето на тихо място, докато се успокои.
  • Не се опитвайте да заставите вашето малко дете да говори по време на избухването, тъй като това често влошава нещата – изчакайте да се успокои.
  • Изчакайте нещата да се уталожат, но не забравяйте да обсъдите случката с детето си, след като се успокои. Кажете му, че го обичате, въпреки че не харесвате неговото поведение.
  • По възможност избягвайте ситуации, предизвикващи такова поведениецОтвличането на вниманието му с играчка или смяна на обстановката може да помогне да се избегнат гневните изблици
  • Позволете на детето да е любопитно и да открива нови неща, стига да е безопасно – по този начин то гради увереност и самоуважение
  • Предоставяйте на детето известна власт – като му предложите две възможности, то ще се научи как да взима решения и ще чувства, че може да контролира някои неща в своя свят.
  • Избягвайте да толерирате лошо поведение (не давайте например на детето си бонбони, за да мълчи), но го хвалете, насърчавайте и награждавайте за добро поведение.

Здраве и растеж на малкото дете

Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам