Learning-to-walk

Детето се учи да ходи

Първите крачки на вашето бебе

Много родители помнят първите стъпки на своето дете до края на живота си, но това не означава, че трябва да насилвате детето да проходи. Успокойте се и внимателно окуражавайте вашето дете да се развива със собствено темпо.

Етапи на развитие при прохождане на малкото дете

Прохождането на бебето започва на възраст между 9-12 месеца. Преди вашето бебе да може да ходи, то може да ви покаже, че се подготвя за следващия етап на развитие. Това може да включва ставане от пода, люлеене по корем, изправяне в седнало положение, въртене по дупе или пълзене. Самото пълзене е голямо постижение. Много деца се изправят и ходят, държейки се за ъгъла на масата или за родителите си.

Когато стане на 10-18 месеца, вашето дете трябва да е достатъчно уверено, за да може да ходи само. Ако вашето дете проходи късно, това може би не е причина за притеснение. Запомнете, че децата нямат еднакви графици за развитие, така че може да достигнат даден етап на различна възраст от своите другарчета. Ако се притеснявате за прохождането на вашето дете, отидете на лекар.

Помощ при прохождане на детето

Когато вашето бебе се научи да стои изправено, то може да се нуждае от помощ, за да седне обратно! Когато го вдигате или му помагате, покажете му и как да си свива коленете, за да може да сяда само, без да пада. Със сигурност ще има странни падания и спъвания, така че е добре да осигурите безопасността на бебето чрез мека обкръжаваща среда, в която да упражнява новите си умения. Започнете да насърчавате бебето си да ходи, като стоите или коленичите пред него и протягате ръцете си. Можете да накарате детето да ползва бутаща се играчка, която да държи по време на ходене. Изберете проходилка, която е стабилна и има широка поддържаща основа.

Можете да изчакате с използването на обувки за малкото дете, докато то се научи да ходи по различни повърхности. Ходенето босо може да помогне за подобряване на баланса и координацията. Когато вашето дете започне да ходи по-уверено, е добре да му потърсите стабилни и удобни обувки.

Здраве и растеж на малкото дете

Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам