Какво трябва да знаем за раждането с цезарово сечение

Цезарово сечение е вид раждане чрез операция, при която се прави разрез по дължината на долната част на корема на родилката. Научете повече за този вид раждане, за да знаете какво да очаквате.

Защо да се подложите на цезарово сечение?

bremenna jena

Някои жени сами избират да родят чрез цезарово сечение, на други се препоръчва процедурата поради медицински причини, а при трети може да се направи непланирано цезарово сечение поради усложнения при вагинално раждане. В какъвто и сценарий да се окажете, Вашият здравен специалист е фокусиран върху благосъстоянието на Вас и Вашето бебе.

Все пак е най-добре да сте подготвени за всеки сценарий по време на раждането, така че трябва да научите какво се случва по време на цезарово сечение и как да се справите с последствията.

Какво се случва по време на цезарово сечение?

Цезарово сечение е вид раждане чрез операция, при която се прави разрез по дължина на долната част на коремчето Ви. Повечето цезарови сечения се извършват с локална анестезия, за да нямате усещания от кръста надолу, като се използва епидурална или гръбначна упойка. Това означава, че сте будни, докато бебето Ви се ражда, което Ви дава възможността да започнете да градите връзка помежду Ви още в първите му мигове след раждането.

Обикновено се поставя непрозначна преграда на гърдите Ви, така че да не да виждате самата операция. Ако Вашият партньор иска да види какво се случва, той може да присъства по време на процедурата, стига Вие да се чувствате комфортно с него и това да е част от политиката на избраната от Вас за раждането болница.

Вашият лекар ще направи разрез по горната част на Вашата бикини линия, която ще трябва да бъде предварително обезкосмена за операцията. Когато разрезът мине и през матката, докторите ще могат да извадят бебето Ви.

Въпреки че реалното раждане на Вашето бебе отнема само около 5 минути, цялата продължителност на процедурата обикновено е около 45 до 60 минути.

Какво се случва след това?

Вашият партньор ще може да държи бебето Ви, докато бъдете зашити. Това отнема приблизително половин час, след което ще можете да имате контакт с бебето си кожа до кожа и да започнете да кърмите. Този близък контакт с новороденото включва полагане на бебето на голите Ви гърди, за да се насърчи изграждането на връзка помежду ви. Може да Ви е по-удобно да кърмите, като лежите на една страна, но ако Ви се струва неудобно, помолете Вашия медицински специалист за помощ.

Възстановяването след цезарово сечение е по-дълго от това при вагинално раждане и отнема около 6 седмици. Повечето жени остават в болница за 2 до 4 дни и ако всичко е наред, трябва да можете да се приберете вкъщи с бебето си.

Какво следва?

Информирайте своя партньор какво да очаква в случай, че имате нужда от цезарово сечение и как той може да Ви помогне по време на възстановяването Ви.

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x