Pre-pregnancy-diet

Хранене преди забременяване

Как да увеличите шансовете си за забременяване

За да си гарантирате доброто начало на бременността, е важно да се храните здравословно.

Здравословната диета преди забременяване ви помага да увеличите шансовете си за зачеване и да подготвите организма си за бременността, така че вие и плодът ви да си осигурите безпроблемна бременност и раждане, бебето ви да се роди с тегло близо до стандартното  и да се ограничат рисковете от хронични заболявания на по-късен етап от живота му. Имайте предвид също, че правилното хранене е важно и за бъдещите бащи. Качеството на спермата се подобрява при спазване на здравословна диета.

Какво да ям, когато правя опити да забременея

Добре е като цяло да спазвате здравословна диета преди забременяване.Подходящите храни за забременяване съдържат по-големи количества от определени витамини и минерали -желязо, важни мастни киселини, калций, витамин D и най-вече фолиева киселина. Ето някои храни, най-добри източници на тези важни хранителни съставки:

Желязо – най-добър източник са животинските продукти, а именно крехките червени меса, мазните риби, ракообразните (миди, стриди), пиле и яйца. Други, богати на желязо храни, са тъмнозелените листни зеленчуци (къдраво зеле, спанак, листно цвекло), грах, боб, леща и сушени плодове. Консумирайте храни, богати на витамин C, за да подпомогнете усвояването на желязо.

Важни мастни киселини – тези мастни киселини са важни за развитието на нервната система на вашето бебе. Добър източник на важни мастни киселини са рибите и особено мазните риби. Достатъчни са две порции риба (от които една порция мазна риба) седмично.

Витамин C – червени чушки (камби), ягоди, киви, портокали, грейпфрут, лимони, броколи, спанак, листно цвекло, папая, домати, магданоз.

Калций – богати на калций са млечните продукти (мляко, сирене, кисело мляко), тъмнозелените листни зеленчуци (къдраво зеле, спанак, листно цвекло), сардини, стриди, броколи, бадеми и
брюкселско зеле. Опитвайте се да консумирате богати на калций храни отделно от богатите на желязо, тъй като калцият и желязото взаимно си пречат при едновременно усвояване в храносмилателната система на организма.

Витамин D – важен за доброто усвояване на калция, съдържа се в мазните риби (сардини, херинга, скумрия, сьомга), яйца и обогатени храни (хляб, зърнени храни).

Фолиева киселина – тъмнозелени листни зеленчуци, броколи, аспержи, цвекло, карфиол, боб, леща, брюкселско зеле, авокадо и кореноплодни зеленчуци. Прочетете повече за ползите от този витамин за развитието на вашето растящо бебе в нашата статия Фолиева киселина и зачеване.

Какво да избягвам, когато се опитвам да забременея

Затлъстяването, поднорменото тегло, пушенето и прекомерната консумация на алкохол намаляват шансовете ви за зачеване. Ако планирате да забременеете скоро, се опитайте преди това да откажете цигарите, ако пушите, да се храните по-здравословно и да спортувате редовно. Ако искате да забременеете, преустановете или ограничете консумацията на алкохол до една-две чаши седмично.​
Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам