Healthy-nutrition-for-conception-to-age-2

Здравословно хранене за зачеване на възраст 2

Как здравословното  хранене влияе на здравето на бебето през целия му живот

Безспорно важно е за вас и за бебето ви да се храните добре, както и да се грижите за себе си през периода на бременността. Но дали сте запознати с факта, че това, което ядете и пиете, може да повлияе здравето и благосъстоянието на вашето бебе през целия му живот?

От момента на зачеване до втория рожден ден на детето майката има възможност да повлияе до голяма степен върху здравето на детето за целия му живот. Дните през деветте месеца бременност (270 дни) и първите 2 години (365 + 365) сумарно са Първите 1000 дни. От това дали майката спазва правилата за здравословно хранене през периода на бременност и с какво храни бебето си през тези първи 1000 дни зависи каква е вероятността детето да страда от наднормено тегло или дори затлъстяване, а също какви са рисковете за развитие на сърдечно-съдови заболявания или диабет в зряла възраст.

Трудно ви е да повярвате? Още проф. Дейвид Баркър за пръв път разглежда тази зависимост в хипотезата си за ранното „програмиране“, учените правят опити да я докажат.  Първоначално при представянето през 90-те на миналия век дългосрочния ефект на първите 1000 дни е било оспорвано . Вече е безспорен факт – в утробата развитието на бебето се влияе силно от окръжаващата му среда, до голяма степен от храненето. Доказани са ползите от кърменето след раждането, а последиците за здравето при правилно, балансирано и разнообразно храннене до 2-годишна възраст са  дълготрайни и се проследяват в последващото развитие на децата.

Правилно хранене при бременност,изключително кърмене през първите 6 месеца от живота и практикa за правилно захранване, в съчетание с подходящ хранителен модел в ранното детство, са основни фактори за най-добрият растеж и развитие. Всички ние искаме децата ни да са възможно най-здрави, най-ведри и най-успяли – а тези 1000 дни ни дават идеален шанс да постигнем точно това.
Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам