Top-10-Conception-tips

10-те най-добри съвета за зачеване

Съвети за забременяване

Ако сте решили, че искате да имате бебе, прочетете нашите най-добри 10 съвета, които ще помогнат на вас и партньора ви да увеличите шансовете си за зачеване и да подготвите организма си за здравословна бременност.

1. Започнете да приемате по 400 mcg фолиева киселина всеки ден

Фолиевата киселина ще предпази бебето от дефект на невралната тръба. Невралната тръба свързва гръбнака и мозъка и започва да се оформя на 16−18-ия ден след оплождането на яйцеклетката. Ако не се оформи нормално, има риск от вродени дефекти като спина бифида. Разберете повече от статията ни Фолиева киселина и зачеване.

2. Спазвайте здравословен хранителна диета преди забременяване

Разнообразното хранене ще ви осигури хранителни вещества, които ще ви помогнат да се подготвите за една здравословна бременност. Вие и партньорът ви трябва да се храните здравословно всеки ден, като включвате в режима си зеленчуци, плодове, крехки меса и пълнозърнести храни. Избягвайте обработена и пържена храна и ограничете приема на захар. Прочетете повече относно важното значение на спазването на здравословно хранене преди забременяване.

3. Поддържайте здравословно тегло

Ако теглото ви е значително под или над нормата, шансовете ви да забременеете намаляват, затова се опитвайте да поддържате здравословно тегло. Наднорменото тегло през бременността увеличава рисковете от покачване на кръвното налягане и развитие на диабет.

4. Преустановете пушенето

Пушенето намалява шансовете ви за забременяване и застрашава здравето на плода ви. Пушачите са изложени на по-голям риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане, а бебета им могат да се родят с ниско тегло, синдром на внезапната детска смърт (СВДС) и дихателни проблеми през първите 6 месеца от живота си. Пушенето се отразява на мъжкия фертилитет, затова насърчете и партньора си да спре цигарите. Помолете приятелите и роднините си да не пушат около вас, тъй като пасивното пушене също е вредно.

5. Ограничете количеството алкохол

Откажете напълно алкохола или сведете консумацията му до минимални количества, ако планирате да забременявате. Добре е да избягвате консумацията на алкохол през цялата бременност. Мъжете също трябва да намалят консумацията на алкохол, тъй като големите количества оказват влияние на качеството на спермата им.
   
6. Направете си цялостен медицински преглед

Някои заболявания са изключително опасни за бременните жени, например рубеола и токсоплазмоза. Така че, ако планирате да забременявате, споделете с лекаря си, за да ви назначи всички необходими изследвания или имунизации, преди да правите опити за забременяване. Ако вземате редовно лекарства и/или страдате от някакво заболяване, е възможно да се нуждаете от допълнителни грижи. Болестите, предавани по полов път, също намаляват шансовете за забременяване. Някои от тези болести протичат без изявени симптоми, затова е най-добре да се изследвате, ако смятате, че сте изложени на риск. Консултирайте се с лекаря си веднага, щом решите да имате бебе.

7. Почивайте

Стресът намалява значително желанието, което означава, че вие и партньорът ви може да не сте достатъчно предразположени да правите секс. Когато стресът е по-силен, намалява производството на сперма, затова отделяйте време за почивка всеки ден. Успокояващ масаж, няколко минути медитация или четене на интересна книга могат да ви помогнат да възстановите спокойствието си.

8. Спортувайте редовно

Редовното спортуване ще ви помогне да поддържате здравословно тегло и да намалите стреса. Добрата форма е важна за по-доброто справяне с предизвикателства пред вашата физика през бременността и раждането.

9. Избягвайте тесни панталони

Това важи за мъжете! За производството на висококачествена сперма тестисите трябва да са с температура по-ниска от тази на тялото. Така че за по-висока плодовитост на мъжа трябва да се избягва носенето на тясно бельо и панталони, горещи душове или вани. Не оставяйте преносимите компютри в скута си и извадете мобилните устройства от предния джоб на панталона.

10. Правете секс редовно

За да увеличите шансовете си за зачеване, правете секс на всеки два или три дни, за да сте сигурни, че всеки месец ще уцелвате подходящия момент за оплождане. Въпреки че има по-голяма вероятност да забременеете, ако правите секс един или два дни след овулация, няма за какво да се тревожите, ако правите секс достатъчно често.​
Намерете ни!
X
С използването на уебсайта на Aptaclub Вие приемате употребата на бисквитки. Повече информация можете да намерите в нашата декларация за поверителност. Приемам