Протеин по време на бременността

С жизненоважна роля, поддържаща всяка клетка в тялото, протеинът е важен за Вас и Вашето бебе и е част от здравословната диета по време на бременност. Открийте от колко протеин се нуждаете когато сте бременна и кои са добрите източници, от които да си го набавите.

Каква е ролята на протеина по време на бременност?

Протеините се намират във всяка клетка на тялото, изграждайки кожата, мускулите, косата, ноктите и всички други тъкани. Те осигуряват структура на клетките и осигуряват тяхното правилно функциониране както и им помагат да се възстановят1.

Протеинът има жизненоважна роля по време на бременност, тъй като помага на бебето Ви да расте нормално, като същевременно допринася за други важни области от неговото развитие, включително2:

  • Растеж и възстановяване на нови и увредени тъкани.
  • Създаване на антитела за имунната система.
  • Изработване на хормони и ензими.
  • Помага на мускулите да функционират правилно.
  • Транспортира кислород през кръвта.

Снабдяването с препоръчаното количество протеин може също да помогне за здравословното тегло при раждане. Бебе със здравословно тегло при раждане има намален риск от развитие на диабет или наднормено тегло в по-късен етап от живота3.

Ролята на протеина по време на бременност позволява на клетките на Вашето бебе да функционират добре от самото начало. Цялото бъдещо развитие и растеж ще има здрава основа за надграждане през детството и след това.

От колко протеин имате нужда когато сте бременна?

Нуждаете се от малко по-висок прием на протеин по време на бременност, за да се подпомогнат различните промени, през които преминава тялото Ви и да осигури растежа на Вашето бебе.

Референтният прием на хранителни вещества (RNI) на протеин за възрастни е 0.75 г на кг телесно тегло на ден, плюс допълнителни 6 г на ден за бременни4.

Например, за жена с тегло 60 кг, ще се нуждае от: 60 х 0,75 г / дневно = 45 г протеин на ден и 51 г по време на бременност4.

Добро правило е да включвате порция протеин при всяко хранене, така че да получавате 2-3 порции от него на ден5. Една порция обикновено е равна на размера на дланта Ви.

Добри протеинови храни при бременност:

Важно е не само количеството протеин. Също така е важно да се храните с различни протеинови източници, тъй като различните протеини осигуряват различни аминокиселини5. ‘Консумирането на различни източници на протеини също ще Ви осигури разнообразие от витамини и минерали. Прочетете за витамините и добавките, от които се нуждаете, докато сте бременна.

Източници на протеин включват5:

Избирайте най-диетичната част от месото, като например пилешки гърди без кожата към тях, тъй като те са с по-ниско съдържание на наситени мазнини.

Особено богат източник на протеини са мазните риби, като сардини и сьомга, с техните високи нива на мастни киселини, които са основен компонент в изграждането на мозъка5.

Има добри новини свързани с яденето на яйца по време на бременност. Яйцата са отличен източник на протеини и бременните жени вече могат да ядат сурови кокоши яйца, стига да са пресни6.

Наред с това, че са добър източник на протеини, сиренето и млечните продукти съдържат и други жизненоважни хранителни вещества като калций, фосфор и витамин D6. Някои сирена обаче могат да съдържат бактерии, които могат да бъдат вредни по време на бременността.

Добрите растителни източници на протеин включват червена леща, нахут, боб, печен фасул и тофу1.

Добавете орехи, лешници и бадеми към салати, смутита или зърнени закуски, за допълнителен прием на здравословен протеин.

Тези храни често присъстват в средностатистическата диета, така че освен ако не сте вегетарианка или веган, вероятно няма нужда да коригирате приема си, за да отговорите на увеличените нужди от протеин. Хората, които избягват животински продукти, могат да получат много от незаменимите аминокиселини ако ядат разнообразни плодове и зеленчуци. Прочетете повече за суперхраните по време на бременност.

Здравословни протеинови закуски за бременни жени

С жизненоважна подкрепяща роля за всяка клетка в тялото, протеинът е от съществено значение за Вас и Вашето бебе.

Може да увеличите дневния прием на протеин  с тези идеи за леки здравословни закуски6:

  • Малък сандвич или питка с настърган кашкавал, шунка с ниско съдържание на мазнини, риба тон, сьомга или сардини със салата.
  • Хумус с моркови, краставици или целина.
  • Зеленчукова супа и боб чорба.
  • Печен боб върху препечен хляб или върху малък печен картоф.
  • Плодово кисело мляко с ниско съдържание на мазнини и захар, обикновено кисело мляко или свежо сирене с плодове.

  1. British Nutrition Foundation. Protein [Online]. 2012.
  2. Wu G. Maternal nutrition and fetal development. The Journal of Nutr 2004; 134(9)2169-2172.
  3. British Nutrition Foundation. Nutrition requirements [Online]. 2015.
  4. British Nutrition Foundation. Protein [Online]. 2012.
  5. NHS. Fish and shellfish [Online]. 2018. Available at: www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/fish-shellfish.aspx [Accessed February 2020]
  6. NHS. Healthy Pregnancy Diet [Online]. 2017. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/healthy-pregnancy-diet/ [Accessed February 2020]

Последен преглед: 29-ти Май 2020

Прегледано от екипа на Nutricia по медицинските и научни въпроси

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x